Grottur

Grottur

grotta-0998.jpg

Området kring Mo i Rana och Hemavan Tärnaby ingår i Skandinaviens grottrikaste område. Grottorna på norska sidan är i allmänhet större än på den svenska, men på vår sida gränsen har vi flera kända grottområden med grottor som är bland de längsta i landet exempelvis Labyrintgrottan 2,5 km, och Sotsbäcksgrottan 1,9 km.

De flesta grotturer som vi gör från Hemavan går inte till någon av dessa utan till
Östra Jordbäcksgrottan vilken man når genom att åka bil till Kåtaviken. Efter vandringsleden från parkeringen upp till grottan passerar man geologiskt och floramässigt intressanta platser. Efter drygt en kilometer så är man framme vid grottan som är ungefär 450 meter lång.

Den vanligaste turen följer huvudgången 150 meter in och 50 meter ner. Turen börjar med den smalaste passagen redan i ingångshålet för att sedan bara bli större och större. Det finns sträckor i början som man behöver krypa på alla fyra men 30-40 meter in så utvidgar sig gången till att bli ganska många meter i diameter. Inne i grottan så följer vi Jordbäcken ner. På huvudet har vi hjälmar för att lysa upp det totala mörkret och på kroppen har vi regnkläder, stövlar och utanpå en overall för att skydda kläderna från slitaget. Guiden visar oss på en mängd olika geologiskt intressanta detaljer som stalaktiter och stalagmiter. Efter en dryg timme inne i grottan kommer vi så upp igen till dagsljuset.

Totalt får man räkna med att utflykten tar 4-5 timmar innan man åter är i Hemavan men är det fint väder kan vi gärna låta hela dagen gå i området runt Östra Jordbäcken.

Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda några grotturer i sommar då vår ordinarie guide inte är tillgänglig. Vi jobbar dock på att hitta en ersättare.

Maila oss för mer information.