Kungsleden

Kungsleden

Under de första åren av förra seklet började Svenska Turistföreningen (STF) arbetet som senare skulle bli Abisko Fjällstation. Runt denna ordnades med leder som senare utvecklades mer och mer. I slutet av 1920-talet fanns en rösad led ända ner till Kvikkjokk. Leden fortsatte att bli allt längre och på 50-talet kom den till Ammarnäs. I mitten av 80-talet kom den sydligaste och sista delen av Kungsleden till, den mellan Ammarnäs och Hemavan. Nu är ledens totala längd ca 45 mil.

Den sydligaste delen av Kungsleden som går mellan Ammarnäs och Hemavan är 78 km och går hela tiden i Vindelfjällens naturreservat. Sträckan anses av många vara Kungsledens paradsträcka. Denna bjuder på lagom långa etapper och de flesta typer av naturscenerier som våra fjäll kan erbjuda i vinter-, sommar-, eller höstskrud.

I vårt tycke är denna del av Kungsleden bäst när man startar i Ammarnäs och går mot Hemavan. Man får då gå mot Norra Storfjällsmassivet och se detta växa fram, först i horisonten och sedan allt mäktigare. Syterpasset, en av de mest dramatiska dalgångarna efter Kungsleden och i våra svenska fjäll, får sedan avsluta dagarna i Europas största naturreservat.

Efter sträckan finns 5 stugor, strategiskt utplacerade. STF bemannar dessa med stugvärd ca 10 veckor på vintern och lika många veckor på sommaren. Detta gör det möjligt att välja mellan att gå tälttur eller stugtur. Många besökare väljer att gå från stuga till stuga. Då lämnar man sovsäck, kök och tält hemma. Istället tar man med lakan, termos och god mat. (Känn hur lätt ryggsäcken nu är!). Man kan också välja att köpa en del av matråvarorna i stugorna, utbudet kan dock vara begränsat, särskilt mot slutet av säsongen.

För den som inte tycker sig ha tid att gå hela sträckan mellan Ammarnäs och Hemavan, eller är osäker på om barnen orkar så finns det ytterligare en valmöjlighet. Från Hemavan kan man för en rimlig kostnad få Helikoptertransport valfritt antal dagsetapper ut på leden och gå ”hem” därifrån. Vår favoritmodell av detta är att flyga till Tärnasjöstugan på eftermiddagen eller tidig kväll och nästa dag starta de tre dagsetapperna hem till Hemavan.

När du planerar din tur genom Vindelfjällen bör du planera in någon eller några extra dagar i Hemavan. Du kan då ta dig tid att vara med om fler naturupplevelser som inte lämnar någon oberörd (se spalten til höger).

Vill du veta mer, eller få tips om turer och aktiviteter på vinter och sommar, så får du mer än gärna prata med oss.

 

Källor och lästips

Utemagasinet, Claes Grundstens artiklar. nr 5 1999 och nr 4 2000.

På Fjälltur. Vindelfjällen. C Grundsten. Rabén Prisma/STF 1998

www.hemavantarnaby.se

www.svenskaturistforeningen.se

www.vindelfjallen.se

www.ac.lst.se (länstyrelsens hemsida)