Vindelfjällens naturreservat

Vindelfjällens naturreservat

matoeld.jpg

Ett eldorado i skuggan som håller samma klass som Sarek eller Kebnekaise; Vindelfjällen är ett eldorado för vandrare som söker den äkta vildmarken; Vindelfjällen är ett av de vackraste fjällområden vi har.

(Claes Grundsten, Utemagasinet)

Vindelfjällens naturreservat är Europas största. Det är 5500 kvadratkilometer vilket är större än Sarek, Stora sjöfallet och Padjelanta tillsammans. Det bildades 1974 och utvidgades 1988.

Vindelfjällen är ett komplett reservat med allt som hör svenska fjällen till. Här finns högfjällsmassiv som Norra storfjället och Ammarfjället. I det sydvästra hörnet finner man det blomsterrika Artfjället. Går man till den östra kanten av reservatet så breder gran- och tallurskogar ut sig. I de centrala och norra delarna ligger Tärnasjön och Marsivagge som är internationellt känt för sitt rika fågelliv. Det finns både vandringsleder, skidleder och skoterleder för att nå reservatets olika delar och man kan även göra turer utanför de uppmärkta lederna.

Hemavan är en perfekt utgångspunkt för att komma in i naturreservatet. Att vandra eller åka skidor efter Kungsleden genom Vindelfjällen är ett bra sätt att få uppleva detta mångfasetterade reservat då ledens sträckning gör att du får se det mesta av det bästa.